Komaj smo se poslovili od veselega decembra in že nas je pred vrati čakal veseli februar. Mesec je kratek, a poln dogodivščin in v enoti Košaki smo ga nestrpno pričakovali.

8. februarja smo praznovali slovenski kulturni praznik – Prešernov dan in dela prost dan. Z otroki smo se pogovarjali o največjem slovenskem pesniku, Francetu Prešernu, poslušali Zdravljico in pogledali državne simbole ter risali Prešernov portret.

Priprave na pust so nam vzele veliko časa. Vsak dan smo ustvarjali, delali dekoracije in se ob tem neizmerno zabavali. Naredili smo polno pisanih verig, ki smo jih izobesili na okna in položili na police, izdelovali smo maske, se oblačili v pustne kostume ter ob tem še hodili na Piramido in v gozd. Do prihoda kurentov smo imeli cel vrtec okrašen. In so prišli, v ponedeljek, 20. 2., kurenti iz Športnega društva Cvetkovci. Pričakali smo jih na igrišču vrtca in se jih zelo razveselili. Pričarali so nam pravo pustno vzdušje. Otroci so lahko občudovali njihove kurentije, se jih dotikali, nekateri so celo imeli s seboj robce iz blaga in jim jih podarili. Vzgojiteljice smo se tudi odločile, da bomo otroke počastile in zato smo spekle miške. Spekli smo jih toliko, da so otroci z njimi popoldan počastili še starše.

PUST – dan  norčavosti, zabave in plesa v naši enoti. Zjutraj smo se najprej fotografirali in po tem še posladkali s krofi. Otroci iz skupin Medvedki, Zvezdice Zaspanke in Sapramiške so se skupaj z vzgojiteljicami zbrali na hodniku vrtca, kjer smo pogledali, kako smo namaskirani: pingvini, Spider-Mani, Batmani, princese, čarovnice, Else, gasilci, metuljčice, itd. Sledila je zabava v pustih kostumih in dan v vrtcu je počasi prešel h koncu.

22. februarja smo se »veliki« otroci z avtobusom odpravili v Lutkovno gledališče Maribor. Avtobus nas je odložil na Glavnem trgu, mi pa smo se peš odpravili do gledališča. Šli smo mimo tržnice in si ogledali, kaj nam ponudniki ponujajo v teh mrzlih časih. Predstava z naslovom Drobtine iz mišje doline je bila otrokom zelo všeč in ob njej so se zelo nasmejali. Po koncu predstave smo se spet odpravili nazaj proti avtobusu in ta nas je odpeljal do vrtca.  

Zobna preventiva – Obiskala nas je zobna asistentka, ki se je z otroki pogovarjala o ustni higieni, pogledala zobke in otrokom pokazala, kako se zobje pravilno umivajo. Opozorila nas je na to, da so otroci še premajhni, da bi si zobe umivali sami in da morajo starše spomniti, da jim je treba pomagati – zjutraj in zvečer. Zatem smo se razdelili v manjše skupine, vsak je vzel svojo ščetko in odšli smo v umivalnico, kjer so teorijo o umivanju zob preizkusili v praksi. Gospa je otrokom prijazno pomagala umiti zobe in jih vodila, da so bili zobki na koncu lepi, čisti in bleščeči.  

Vključeni smo v projekt Naša mala knjižnica in v okviru tega smo pričeli z Bralnim vlakcem. Otroci skoraj vsak dan pridno v vrtec prinašajo knjige in otrokom pripovedujejo vsebino prinesenih knjig. Odvija se prava tekma med skupino Sapramiške in Zvezdice Zaspanke. Le kdo bo na koncu imel daljši vlak?

Otroci iz skupine Medvedki pa so se odločili, da si bodo uredili knjižni kotiček, v katerem bodo z zanimanjem poslušali pripovedovanja vzgojiteljic in v katerega se bodo lahko kadarkoli zatekli, ko bodo potrebovali kakšno minutko zase.

Zapisala: Tjaša Toplak

Dostopnost