V oddelku Mačje mesto smo mesec januar posvetili temi »NAŠE OSONČJE.« Uporabili smo različno strokovno literaturo, enciklopedije o vesolju, dinozavrih, različne revije, medije, knjige, diaprojektor, slikovne aplikacije na temo in druge pripomočke.

Vse se je začelo z vrečo presenečenja, v kateri se je skrival globus. Otroci so tipali in poskušali ugotoviti kaj se skriva v vreči. Odgovori otrok so bili: »je trdo, okroglo, planet, velika krogla, žoga, globus itn.« In imeli so prav.

Otroci so z navdušenjem poslušali vse o našem planetu Zemlji in sodelovali v pogovoru. Pogledali smo kje na globusu leži Slovenija in kje Nova Zelandija. Zakaj prav Nova Zelandija? Želeli smo preveriti kako daleč je šel dopustovat naš prijatelj Lan. Ugotovili smo, da je odpotoval zelo daleč. Prebrali smo, da je Naše Osončje sestav astronomskih teles, ki ga sestavljajo zvezda Sonce in množica drugih teles, ki kroži okrog njega. In, da je Zemlja edini planet na katerem se nahajata življenje, tekoča voda in človeštvo. Po oddaljenosti od Sonca je tretji, po velikosti pa peti planet Sončevega sistema. Predstavlja največji trdni planet in edini prostor v Vesolju, za katerega je znan obstoj življenja.

Zemlja se vrti okoli svoje osi 24 ur – en dan, okoli Sonca pa 365 dni – eno leto (z gibalno igro na prostem  in v prostoru – Vrtenje planetov okoli Sonca smo otrokom pričarali nasmehe na obraz – vrteli smo se okoli svoje osi – vrtelo se nam je, zelo, a nič zato, vztrajali smo do konca, ker smo se pri tem zelo zabavali).

Sonce je Zemlji najbližja zvezda, je vrteča krogla žarečih plinov. Od nas je v povprečju oddaljen 150 milijonov kilometrov. S svojo prisotnostjo pa blagodejno vpliva na živež. Brez Sonca, ki nam daje svetlobo in toploto, življenja na Zemlji v takšni obliki, kot ga poznamo, danes ne bi bilo. Otroci so vse to in še več z zanimanjem poslušali, sodelovali v pogovoru, pristopili so k vsem ponujenim dejavnostim in si veliko zapolnili.

Neko sončno dopoldne smo izkoristili za pohod na hrib Piramido, ko smo prišli na vrh Piramide smo pogledali kje Sonce vzhaja in kje zahaja. Odročili smo roke, se orientirali in določili smer neba po vzhajajočem Soncu, torej vzhodne strani (otroci so ponovili skupaj z nama – sonce vzhaja na vzhodu, zahaja na zahodu, spredaj je sever, zadaj pa jug). Otrokom sva obljubile, da na naslednji pohod na hrib Piramido vzamemo kompas, s katerim se bomo prepričali ali smo pravilno označili strani neba.

Med drugim smo prebrali, da okrog Sonca kroži osem planetov (Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran in Neptun). Merkur, kot najhitrejši med planeti, je dobil ime po rimskemu bogu trgovcev in popotnikov Merkurju. Kot ogenj ali kri rdečo barvo, značilno za planet Mars, so povezali z rimskim bogom vojne Marsom. Vrhovnemu rimskemu bogu Jupitru je bil posvečen najsvetlejši in največji planet. Planet Saturn je dobil ime po Jupitrovem očetu. Saturn je zaščitnik setve, bog poljedelstva, sadjarstva in vinogradništva. Lepo obsijan planet Venera je dobil ime po rimski boginji ljubezni Veneri.

Pa Luna … Luna naredi celoten krog okoli Zemlje in s tem skozi vse štiri faze – mene – v 29,5 dneh. Lunine mene si vedno sledijo v enakem vrstnem redu. Ko Luna kroži okoli Zemlje, izgleda kot se spreminja njena oblika. Vendar pa v bistvu zgolj gledamo različne dele razsvetljene polovice Lune. Tako oblika Lune prehaja od polne Lune, ko vidimo njen celotni osvetljeni del (Zemlja se takrat nahaja med Soncem in Luno) do prazne Lune, ko vidimo zgolj njen neosvetljeni del in izgleda, kot da je ni – v tem primeru se Luna nahaja med Zemljo in Soncem.. Da je bilo otrokom bolj jasno, smo Luno opazovali na nebu in kot zanimivost sem otrokom povedala, da si bodo najbolj zapolnili kaj se dogaja z Luno, ko bodo na nebu videli Luno v obliki črke D – se Luna »debeli« in v obliki črke C– Luna »crkuje«. Bilo jim je smešno, a so si to najbolj zapolnili.

K načrtovanim dejavnostim so otroci z veseljem pristopili, z raznolikim poustvarjanjem pa ponotranjili videno in slišano. Nastalo je veliko likovnih izdelkov, ki krasijo našo garderobo in oddelek. Med drugim raketa, s katero bomo »poleteli« na Luno, ki je naš naravni satelit.Da pa bi lahko »poleteli« na Luno, smo si izdelali »skafandre« zaščitne čelade. Otroke je bilo lepo opazovati, s kakšno vnemo in navdušenjem so se lotili dela. Nastali so čudoviti izdelki, ki smo jih izobesili ter razstavili v našem oddelku in garderobi. Naša igralnica je tako počasi dobivala novo podobo, podobo »našega osončja.«

Tudi na dinozavre nismo pozabili. Živeli so pred več kot 65 milijoni let. V mrazu in temi, ki sta sledili udarcu asteroida, jim je hitro zmanjkalo hrane, zaradi česar so bile možnosti preživetja dinozavrov majhne. Delci žvepla so zaustavljali sončne žarke, ohladili ozračje in omejili rast rastlin. To je naposled privedlo do izumrtja dinozavrov, ki so živeli na Zemlji 150 milijonov let. Dinozavri naj bi, kot so ugotovili raziskovalci, izumrli hitro, torej v nekaj tednih ali mesecih. A za naše otroke bodo vedno živeli, saj jih obožujejo. Veliko aktivnosti smo izvedli tudi na to temo: sestavljali smo sestavljanke dinozavrov, okostja, se igrali z dinozavri, kinetičnim peskom, prebirali smo enciklopedije, poslušali zgodbe o dinozavrih, se o njih pogovarjali, pripovedovali ter iz gipsa izkopali okostje tiranozavra itn.

Vsak dan smo z otroško jogo na temo – našega osončja ponazorili vsa nebesna telesa, se umirili ter bili pripravljeni na nove aktivnosti.

Našo temo smo povezali tudi s Snaginim projektom »TEKSTILNI ODPADKI SO IZ MODE«. »Saj se zavedamo, da so oblačila nekaj, kar potrebujemo in nas spremljajo vsak dan, celo življenje. Imamo občutek sreče ob nakupu in ne pomislimo kako obremenjujoče je to za naše okolje, za naš planet Zemljo– v primeru napačnega ravnanja po uporabi. Zato je pomembno, da skušamo nadgraditi razmišljanja o oblačilih in postopoma spreminjamo naše navade.« Pomembno je da med otroci v polni meri zaživi miselnost, da vsi tekstilni odpadki NISO iz mode. Da je pomembno, da jih po nepotrebnem ne zavržemo in s tem skupaj ukrepamo za zmanjšanje tekstilnih odpadkov. Tako smo v vrtcu pripravili »IZMENJEVALNICO OTROŠKIH OBLAČIL« ter k projektu povabili starše otrok. V imenu strokovnih delavcev v atriju se staršem iskreno zahvaljujem za sodelovanje pri projektu in vse skupaj vabim na »IZMENJEVALNICO OTROŠKIH OBLAČIL«, ki bo zaživela, 23.1.2023.

Za piko na i, si bomo v bližnji prihodnosti »naše osončje« ogledali skozi teleskop. 🙂

Skupina Mačje mesto z Ano in Melito

Dostopnost