Po mesecu marcu, ko smo se v Sončni deželi, veliko pogovarjali o družini, družinskih vrednotah, spoštovanju, medsebojni pomoči, ljubezni ter prijateljstvu nas je mesec april popeljal k pogovoru o našem Planetu Zemlji. Prav tako smo veliko govorili o medsebojnem spoštovanju in pomoči. Vendar smo v mesecu aprilu veliko več pozornosti namenili spoštovanju  in pomoči našemu Planetu Zemlji.

Pridružili smo se čistilni akciji »Očistimo okolje«. Odpravili smo se po poti na Piramido, kjer se otroci Sončne dežele z vzgojiteljicama  najraje zadržujemo. Vsakodnevna pot v naravo nas namreč največkrat popelje ravno na Piramido in gozd pod njo. Pobrali smo veliko smeti in bili zelo presenečeni, da smo v naravi, v kateri se najraje igramo in učimo, našli in pobrali veliko količino odpadkov.

V sklopu projekta »Trajnostna mobilnost« smo namenili veliko pozornost gibanju in vplivom izpušnih plinov (ki jih povzročajo avtomobili), na naš Planet. Ugotovili, da je za naše okolje in naš Planet, najbolje, da se na pot, kadar je le mogoče odpravimo peš, s kolesom ali javnim prevozom. Tako ohranjamo naš Planet  Zemljo čistejšo in s tem seveda naše zdravje.

Ko smo se pogovarjali o delu, ki smo ga opravili v zadnjih dveh mesecih, sva vzgojiteljici in otroci Sončne dežele ugotovili , da smo se ogromno pogovarjali o ljubezni, radosti, pomoči, spoštovanju, prijateljstvu in še bi lahko naštevala. To ljubezen , spoštovanje, radost, pomoč…smo namenjali v prvi vrsti svoji mami, očetu, skratka vsem, ki jih imamo radi. Hkrati pa smo vso to ljubezen, spoštovanje in pomoč namenili našemu Planetu s tem, da smo poskrbeli za okolje v katerem živimo.

Vse to nam ni bilo dovolj, saj smo vedeli, da lahko naredimo še veliko več. Odločili smo se, da vso naše znanje še nadgradimo.


Zato smo se odločili, da se pridružimo svetovnemu projektu »Rešimo Prst« (#SaveSoil).

Projekt smo podrobneje raziskali in ugotovili, da projekt Rešimo Prst poteka v sodelovanju s Konvencijo Združenih narodov o boju proti dezertifikaciji. Pobudnik projekta je Sadhguru pesnik in avtor, ki prihaja iz Indije.

Najprej smo prebrali kar nekaj knjig na temo Gozd, Travnik, Zemlja- Prst  in kaj hitro ugotovili, da Prst z veliko začetnico pomeni zemlja, v katero lahko posejemo ali posadimo semena ali sadike, ki so zelo pomembna , saj od njih dobimo hrano in čist zrak. V Prsti živi ogromno živali, ki so prav tako potrebne za rast in razvoj rastlin.

Spoznali smo, da je veliko ljudi po svetu lačnih in brez domov, ter osnovnih življenjskih potrebščin. Kar je vse posledica nerodovitnosti naše prsti, za katero smo odgovorni zgolj ljudje s  tem ko odlagamo odpadke v naravo, zemljo oziroma prst škropimo s pesticidi, v zrak spuščamo razne pline iz tovarn in prevoznih sredstev…

Prst po vsem svetu je iz dneva v dan manj sposobna vzdrževati življenje- postaja  nerodovitna. Izgublja sposobnost shranjevanja vode, postaja zastrupljena in se spreminja v puščavo.

S pomočjo projekta » Rešimo Prst » smo spoznali, da lahko naša tla ozdravimo.  In sicer tako, da jo kmetje negujejo z organskimi snovmi in živalskimi odpadki. Številni kmetje že uživajo koristi te rešitve. To se mora zgoditi po vsem svetu. Mi pa se moramo odreči nepotrebnim razvadam, kot so vožnja z avtomobilom do bližnje trgovine, odlaganju smeti v naravo in še veliko stvari bi lahko našteli.

Otroci Sončne dežele z vzgojiteljicama smo v ta namen, da bi starše in ostale obiskovalce našega vrtca seznanili s težavo, s katero se nevede srečujemo vsi, pripravili plakat, izdelke s katerimi ponazarjamo naš Planet  Zemljo ter živali, ki živijo v Prsti (deževnike) ter jih razstavili na oglasni deski pred igralnico Sončna dežela.

Sončna dežela z vzgojiteljicama Simono Nerat in Anito Arnečič.

Dostopnost