Naša skupina Mačje mesto šteje 24 vedoželjnih otrok, starih od 5 – 6 let. V sklopu proslavitve praznika Mestne občine Maribor, smo ob temah, ki so nam bile na voljo izbrali temo: »Zelene površine.«

Maribor je lepo, zeleno mesto in ni bilo težko izbrati ene od zelenih površin, ki je v bližini našega vrtca. Odločili smo se za našo Piramido, ki nam daje veliko možnosti za različne aktivnosti.

Prva aktivnost:

S pomočjo diaprojektorja smo si ogledali oddajo o mestu Maribor. Po oddaji sva otrokom zastavili vprašanja, med drugim ali vedo katero mesto smo videli? Vprašanje ni bilo težko, saj so ustrelili »kot iz topa« MARIBOR. Prepoznali so še reko Dravo, Titov most, Pohorje, Kalvarijo, stadion Ljudski vrt, Piramido … Bili sva veseli, da otroci tako dobro poznajo svoje malo mesto. Poslušali smo tudi pesem Moje mesto, ki jo izvaja glasbena skupina Leonart. Otroke sva razveselili, ko sva jim povedali, da bo naša tema naslednja dva tedna Piramida, da bomo spoznali njeno zgodovino ter izvedli veliko dejavnosti na to temo.

Druga aktivnost:

Likovno poustvarjanje – risanje s svinčnikom/senčenje: odšli smo na šolsko igrišče, kjer so otroci gledali Piramido in s pomočjo trde podlage na risalni list s svinčnikom narisali Piramido. Nastalo je veliko zanimivih, različnih risb. Vsak otrok je narisal to kar je videl.

Tretja aktivnost:

Likovno poustvarjanje – monotipija z grafično barvo (je posebna tehnika, kjer ni možno dobiti več odtisov, ampak le enega, saj smo risali na zadnjo stran grafičnega lista, ki je bil položen na matrico z grafično barvo. Otroci so v tej tehniki zelo uživali in nastalo je veliko čudovitih monotipij Piramide.

Četrta aktivnost:

Likovno poustvarjanje/slikanje z vodenimi barvami: Živali v gozdu pod Piramido je bila tema dijakinje, ki je v naši skupini izvajala nastop. Otrokom je zastavila uganke na temo ter jih povabila k slikanju živali iz ugank. Otroci so z vodenimi barvami naslikali žival, ki jim je bila najbolj všeč.

Peta aktivnost:

Izdelava makete Piramide/glina: otroci so glino gnetli, jo preoblikovali ter uživali v stiku z njo. Videti je bilo, da so se ob igri z glino zelo umirili.  Iz manjših kepic gline je nastal hrib, na njem gozd, cesta, ki pelje do kapelice, ostanki gradu in na koncu še kostanjev drevored. Pod malimi rokami, s pomočjo vzgojiteljice Ane je nastala čudovita maketa naše Piramide.

Šesta aktivnost:

Vadbena ura v gozdu pod Piramido/poligon iz naravnega materiala: nastop dijakinje, ki smo ga povezali z našo temo. Otroci so se ob igri Kdo se boji medveda dobro razgibali.  Nato smo s pomočjo izštevanke otroke razdelili v štiri skupine. Otroke smo »začarali« v gozdne živali (zajce, kače, ježe in sove). Po demonstraciji vzgojiteljice, so otroci premagovali ovire na poligonu, ki je bil pripravljen iz naravnega materiala (vej, kamnov, debla …).  Ob koncu vadbene ure je vsak otrok objel svoje drevo in se tako umiril.

Sedma aktivnost:

Piramida v času in prostoru/medse smo povabili nekdanjega profesorja zgodovine in geografije gospoda Srečka. Skupaj smo odšli na Piramido in ob zanimivem pripovedovanju nas je popeljal v samo zgodovino mesta Maribor. Vse se je začelo z zgodbo o čevljarčku, ki je mesto Maribor rešil pred Turki. Povedal nam je tudi, da je bilo nekoč na tem mestu morje, zato je še danes na tem mestu veliko školjk. Da sta Pohorje in reka Drava mariborska bisera in nam z roko pokazal kje je stara struga reke Drave ter kanal reke Drave, ki je speljan v hidroelektrarno Zlatoličje, kjer pridelujejo elektriko. Ves čas je otroke vabil k pogovoru in jim na zanimiv način razložil kako visoka je Piramida – z rokami je pokazal približno en meter in da je Piramida visoka sto takšnih metrov. Na poti do vrha smo imeli veliko postankov in prav vsepovsod so otroci izvedeli kaj novega, med drugim tudi katere okoliške hribe – zelene površine vidimo iz naše Piramide in kako zelo zelen je naš Maribor.

Osma aktivnost:

Pohod atrija: Na dan Maribora, 20. 10. 2022, smo se vse štiri skupine iz atrija odpravile na pohod, naš cilj je bil vrh Piramide. Odpravili smo se skozi drevored (skupaj z drugimi) in pot nadaljevali (sami) vse do strme poti, ki vodi do kapelice. Ustavljali smo se na različnih točkah in ponovili kaj vse že vemo o našem malem mestu Maribor. Večina otrok naju je zelo presenetilo, saj so si zapolnili večino podatkov, ki so jih slišali od gospoda Srečka. Na vrh smo se odpravili po strmi poti, saj so se tako odločili otroci in prav vsi so premagali ovire do cilja. Utrujeni od poti smo popili vodo, pomalicali ter se vrnili po drugi poti in se ustavili v gozdu pod Piramido, kjer so se otroci lahko spremenili v »gozdne otroke« in uživali v »gozdni igralnici.« Za nami je bil še en čudovit dan.

Vse aktivnosti, ki smo jih izvedli v sklopu dneva Maribora, so se povezovale med seboj. Ob koncu projekta je nastalo veliko čudovitih izdelkov, ki so razstavljeni na hodniku atrija. Pri sami izdelavi izdelkov ter razstavi le teh so sodelovale vse skupine iz atrija – Palčki, Miš maš, Pike poke in naša skupina Mačje mesto. Vse štiri skupine smo se med seboj povezale in skupaj smo soustvarili zgodbo o naši Piramidi.

Skupina Mačje mesto z Ano in Melito

Vljudno vabljeni na razstavo likovnih del otrok na hodniku atrija »PIRAMIDA V ČASU IN PROSTORU«

Dostopnost