Na deževen aprilski dan smo v naši enoti nestrpno pričakovali obisk policistov. Ko sta pa prišla, sta otrokom popestrila bivanje v vrtcu in iskreno, nad njima so bili vsi navdušeni.

Policista sta predstavila svoje delo, pokazala opremo in oblačila ter nas prijazno povabila na ogled policijskega avtomobila, v katerega so otroci lahko tudi sedli. Z otroki sta se pogovarjala o varnosti v prometu in s pomočjo vprašanj sta preverila znanje naših najmlajših. Vprašanja so se nanašala na:

  1. Pešce in pravilno prečkanje ceste.
  2. Na kolesarje – posebej sta poudarila namen čelade in varnost kolesarjev ter kolesarstva.
  3. Na vožnjo v avtomobilu, kjer so otroci v vlogi sopotnikov – ali se lahko pogovarjamo po telefonu, medtem ko vozimo in ali morajo biti otroci pripeti v avtomobilu ter kje sedijo?

Otroci so vedeli že veliko, včasih so v en glas odgovorili z »ne, ne smemo«. Tisti bolj pogumni, so povedali, da lahko telefoniramo samo v primeru, da se ustavimo, saj drugače ne spremljamo dovolj dobro prometa in se lahko zgodi nesreča.

Policistoma so obljubili, da bodo na te stvari pridno opozarjali svoje starše.

Zabavno je bilo, ko je policist s pomočjo lisic vklenil vzgojiteljico Ines. Otroci so si tudi  zapomnili, da policist ustavi voznike z napravo, imenovano KORENČEK, in da tako preveri, ali imajo vozniki sploh vozniško dovoljenje.

Na koncu nam je eden od policistov pokazal fotografije, na katerih so bili policijski konji in jahač – policist, policijske pse, katere je opisal kot zelo hude, saj so tako vzgojeni, policijske konje in helikopter.

Seveda, obisk policista vključuje tudi vklop siren in luči. Fante pa sta policista najbolj navdušila z voki-tokiji, njihovo delovanje in uporabo pa tudi prikazala.

Na koncu smo se policistoma skupaj zahvalili za ves trud in prijetno druženje.

Vzgojiteljice enote Košaki

Dostopnost